Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Μεγαλη αποδοχή από τους Πρεβεζάνους καταναλωτές η Πειραματική Αγροτική Αγορά


Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα λειτούργησε το περασμένο Σάββατο (και θα λειτουργεί κάθε Σάββατο), η Πειραματική Αγροτική Αγορά που οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Πρέβεζας, σε χώρο επί της Λεωφόρου Ιωαννίνων και φαίνεται πως τυγχάνει ολοένα μεγαλύτερης αποδοχής από τους Πρεβεζάνους καταναλωτές.

Ο Συλλογος Γεωπώνων Πρέβεζας, αναφορικά με τη λειτουργία της Πειραματικής Αγροτικής Αγοράς, συμπεραίνει στο ιστολόγιό του:

«Οι διαπιστώσεις μας από αυτές τις τρεις πρώτες εβδομάδες είναι οι εξής:
Κατ' αρχήν η Λαϊκή Αγορά είναι ένας θεσμός που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια από την Πρέβεζα. Η Πρέβεζα ήταν από τις ελάχιστες πόλεις, και ίσως η μοναδική πρωτεύουσα Νομού στην Ελλάδα, που δεν είχε δική της λαϊκή αγορά. Και μάλιστα τη στιγμή που είναι ένα παραδοσιακό κέντρο παραγωγής κηπευτικών.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία αυτή των Νέων Αγροτών και η συμμετοχή αυτές τις τρεις βδομάδες ήταν απόλυτα ικανοποιητική.

Οι τιμές των προϊόντων ήταν σε πολύ καλά επίπεδα και η ποιότητά τους άριστη.

Ένα πρώτο πρόβλημα που εντοπίσαμε και θέλουμε να επισημάνουμε, έχει να κάνει με το χώρο στον οποίο γίνεται η λαϊκή αγορά. Σίγουρα ένας άλλος χώρος, μέσα στην πόλη, θα διεκόλυνε πολύ περισσότερο κόσμο να την επισκεφθεί και να κάνει τις αγορές του. Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη (π.χ. κάστρο Αγ. Ανδρέα) που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο, κι εδώ θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και από το Δήμο, πιθανόν και από άλλους φορείς, προς την κατεύθυνση αυτή. 

Ένας δεύτερος προβληματισμός μας αφορά τη συμμετοχή των παραγωγών, όχι μόνο από την άποψη του αριθμού τους, όσο κυρίως από την άποψη της ποικιλίας των προσφερόμενων προϊόντων. Σίγουρα για να σταθεί και να εδραιωθεί μία λαϊκή αγορά χρειάζεται μία μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων πέρα από τα 5-6 "παραδοσιακά" προϊόντα κηπευτικών της Πρέβεζας. Είναι απαραίτητο επομένως και άλλοι παραγωγοί να στελεχώσουν και να στηρίξουν την αγορά. Μ' αυτή την έννοια είναι θετική η απόφαση των διοργανωτών να διατίθεται το 20% των θέσεων σε παραγωγούς εκτός Νομού, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα διακίνησης και προϊόντων που δεν παράγονται στην Πρέβεζα.

Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση των υπηρεσιών (Δ/νση Ανάπτυξης, Δήμος Πρέβεζας) υπήρξε μέχρι τώρα άμεση στο να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς στην έκδοση της σχετικής άδειας.

Πιστεύουμε ότι η Αγροτική Αγορά είναι μία προσπάθεια που αξίζει να στηριχθεί, τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους καταναλωτές, γιατί είναι κάτι που πραγματικά το χρειάζεται η πόλη μας».

Αναρτήθηκε από www.atpreveza.gr
_______________________________________________________________________________

Φώτης Δέμιτσας