Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Επίτιμου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ανδρέα Τούση

 
Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Επίτιμου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ανδρέα Τούση (Θεσπρωτικό 1903-1979),πραγματοποίησε το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ζηρού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποδήμων Θεσπρωτικού, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο πρώην Δημαρχιακό κατάστημα Θεσπρωτικού.
Στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκαν: ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου, o Πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης πάτερ Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Δήμου Ζηρού κ. Γιολδάσης Δημήτριος, ο Επίτιμος Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας κ. Γεραρής, ο Επίτιμος Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Γαβρίλης, o Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ο κ. Ανατολιωτάκης, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πρέβεζας κ. Μάστακας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας κ. Γεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζηρού κ. Αθανασόπουλος και κ. Φίντζος, ο Πρόεδρος Δημ. Ενότ. Θεσπρωτικού κ. Τσάτσος, οι Τοπικοί Πρόεδροι Μελιανών, Πολυσταφύλου, Γαλατά, Παπαδατών, ο Πρόεδρος Συλλόγου Αποδήμων Θεσπρωτικού κ. Φίντζος, οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών φορέων και πλήθος κόσμου .
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από το Δήμαρχο Δήμου Ζηρού κ. Γιολδάση και τον Επίτιμο Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Γαβρίλη.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πάτερ Χρυσόστομο.
Ο Δήμαρχος Ζηρού απεύθυνε χαιρετισμό εξαίροντας τη σπουδαιότητα του επιφανούς ανδρός ως προσωπικότητα , τονίζοντας τη σημασία της προτομής ως ελάχιστος φόρος τιμής στη δράση του ως Εισαγγελέας Αρείου Πάγου και στο συγγραφικό του έργο.
Ακολούθησε κεντρική ομιλία από τον Επίτιμο Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Γαβρίλη για τη πορεία του αείμνηστου από την γέννηση του στο Θεσπρωτικό έως το θάνατο του στη Αθήνα, παραθέτοντας στοιχεία άγνωστα για τη ζωή και το έργο του. Στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε συγκεκριμένα:
«Ο Ανδρέας Τούσης υπήρξε εξέχουσα νομική φυσιογνωμία, προικισμένος με το τάλαντο και την ψυχοσύνθεση του δικαστή, την ευψυχία και το θάρρος, την ευσυνειδησία και την ηθική ακεραιότητα, την οποία και σε κρίσιμες στιγμές της Δικαιοσύνης, επέδειξε. Για την προσφορά του αυτή στη Δικαιοσύνη η Πολιτεία, και ειδικότερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον τίμησε ονομάζοντας μια αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών (Σχολή Ευελπίδων) «ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΥΣΗ».
Έπειτα το λόγο πήρε ο Πρόεδρος Συλλόγου Αποδήμων κ. Φίντζος, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην προσωπικότητά του, στην αναγνωρισμένη νομική του κατάρτιση και στο συγγραφικό του έργο, τονίζοντας την αγάπη του για την πατρίδα του και την οικογένεια του και ιδιαίτερα για τη κόρη του κ. Μαρία Τούση.
Η κόρη του κ. Μαρία Τούση, φανερά συγκινημένη, τόνισε την σεμνότητά που χαρακτήριζε τον πατέρα της και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δήμου Ζηρού, τον κ. Γεραρή, κ. Γαβρίλη, και ιδιαίτερα τον κ. Φίντζο, του Συλλόγου Αποδήμων Θεσπρωτικού, για την πρωτοβουλία του να αναγερθεί η προτομή, και όλους τους παρευρισκόμενους για τη παρουσία τους.
Την εκδήλωση έκλεισε η Φιλαρμονική Θεσπρωτικού « Απόλλων» με τον Εθνικό Ύμνο δίνοντας τιμητικό χαρακτήρα στην εκδήλωση.

 Αναρτήθηκε από http://www.dimoszirou.gr
LINK:  http://www.dimoszirou.gr/2011-04-06-09-31-11/nea-anakoinosis/176-----1903-197
_________________________________________________________________________

Φώτης Δέμιτσας