Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η εποχή της γραβάτας

 Άρθρο του Μιλτιάδη Δ.Κωστάκου Φιλόλογου
 (από το περιοδικό του Συλλόγου Φιλιππιαδιωτών Αττικής 14/2003)

"Ποιος είπε πως εστέρεψε η ομορφιά στον κόσμο"

Δέστε, παρακαλώ, τη φωτογραφία αυτή. Δέστε και καμαρώστε τους λεβέντες που ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό Είναι ή μάλλον ήταν το άνθος της Παλιάς Φιλιππιάδας τη δεκαετία του '60. Πρόκειται για μια ιστορική φωτογραφία. Οι νέοι που βλέπετε, αθελά τους, απο μια χρονική συγκυρία, όπως θα δούμε παρακάτω, με τη στάση τους. με το ήθος και το βλέμμα τους εκφράζουν σημειολογικά μια ολόκληρη εποχή. Να τους γνωρίσετε. (Οι ντόπιοι εδω εύκολα θα τους αναγνωρίσουν).


 Πάνω-πάνω από αριστερα όπως βλέπουμε είναι οι: Γιάννης Δεμιτσας (μαθητής με πηλήκιο). Θόδωρος Ανήφορος και ο Κώστας Γιάννος. Στη δεύτερη σειρά πιο κάτω: Νίκος Τσικνιάς, Χρήστος Κωοτούλας. Πάνος Θεοχαροπουλος, Γρηγόρης Κωστακος. Δημήτρης Καλαντζής. Βύρων Κώνστας. Και μπροστά μπροστά. Κώστας Θεοχαροπουλος. Τάκης Κώστας. Βαγγέλης Δέμιτσας, Κώστας Γέροντας (ο γνωστός Κωτσιο Ντάκας), Θωμάς Καραπανος και ο Λάκης Γιάννος.

Δεκαπέντε συνολικά άτομα, δεκαπέντε διαλεχτοί λεβέντες που ενσάρκωσαν το όραμα της γενιάς τους την εποχή που μιλάμε. Ήταν του Ευαγγελισμού και γιόρταζε ο Βαγγέλης Δέμιτσας και η φωτογραφία τότε τραβή­χτηκε στην αυλή του σπιτιού του στο κατώφλι. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για μια ιστορική φωτο γραφία για τα πολλά πράγμα που σημαίνει. Ο φίλος μου ο Θωμάς Καραπάνος που μου έδωσε τη φωτογραφία είπε χαρακτηριστικά:

- Ηταν η εποχή της γραβάτας και όλοι μας, παλικαρόπουλα τότε, κορδωνόμασταν γραβατωμένοι.

Η εποχή της γραβάτας

Το συνηθίζει ο άνθρωπος να εκφράζεται με σύμβολα.

Η γραβάτα ως αξεσουάρ στο επίσημο ντύσιμο συμβόλιζε για την εποχή εκείνη τη πέρασμα από τη μιζέρια στον καθωσπρεπισμό. Επρόκειτο για μια μικρή επανάσταση στο κοινωνικό κα­τεστημένο τότε, που ήθελε τις γραβάτες προνόμιο των λίγων πλουσίων. Νέοι και ωραίοι, οι φί­λοι της παρέας έσπασαν τα ταμπού και τις γιορτινές ημέρες φόρεσαν τις γραβάτες τους. για να αισθανθούν κι αυτοί ως άνθρωποι και να διεκδικήσουν δυναμικά από τη ζωή όσα εδικαιούντο 

Εξάλλου η γραβάτα σε συνδιασμό με το κουστούμι ήταν κι ένα πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο που εκτός από την επισημότητα και τη λαμπρότητα πρόσδινε κι ένα είδος γοητείας στην όλη εμφάνιση, κατά τα πρότυπα των κινηματογραφικών αστέρων της εποχής. Ήταν η γραβάτα το κάλεσμα του αρσενικού προς το θηλυκό στο αιώνιο παιγνίδι της ερωτικής κατάκτησης. Συνήθειο πάλι ήταν τότε οι νέοι να κόβουν βόλτες εκεί στο δρόμο με τα πλατάνια προς τη γέφυρα για την Καμπή. Τα ήθη ήταν αυστηρά και τα κορίτσια  ακριβοθώρητα.
Μια φωτογραφία μια γενιά, μια εποχή
Μια φωτογραφία μια ζωή.

Τότε που η πρώτη μεταπολεμική γενιά άνθιζε σαν λουλούδι πάνω στα ερείπια απανωτών πολέμων, στη δυστυχία και την καταστροφή Η φωτογραφία μας εκφράζει την ελπίδα για το ξημέρωμα μιας ελπιδοφόρας αυγής.
Στ' αλήθεια, πρόκειται για μια εξόχως ιστορική φωτογραφία.
Σεπτέμβριος 2003

Πηγή :  Περιοδικό Φιλιππιάδα του Συλλόγου Φιλιππιαδιωτών Αττικής   
Αναδημοσίευση :http://www.filoiko.blogspot.gr
LINK: http://www.filoiko.blogspot.gr/2013/05/blog-post_12.html
_________________________________________________________________________

Φώτης Δέμιτσας