Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η Κορωνησία



Η Κορωνησία είναι ένα μικρό νησί μέσα στον Αμβρακικό Κόλπο το οποίο φημίζεται για τις γραφικές ταβέρνες και τις όμορφες παραλίες του. Βρίσκεται 25 χλμ. περίπου ΝΔ της Άρτας και η σύνδεση του με την στεριά γίνεται μέσω ενός σύγχρονου δρόμου που προσφέρει εύκολη πρόσβαση στον επισκέπτη.



Η Κορωνησία επικοινωνεί επίσης με την Σαλαώρα η οποία κατά την Βυζαντινή περίοδο λειτουργούσε ως λιμάνι της Άρτας. Το χωριό της Κορωνησίας φημίζεται επίσης και για το Μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι είναι τουλάχιστον μιας χιλιετίας. Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας και προστατεύεται με την σύμβαση Ramsar ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας. Στο πλούσιο και σπάνιο οικοσύστημα του Αμβρακικού έχουν παρατηρηθεί περίπου 290 είδη πουλιών, ανάμεσα τους και σπάνια είδη ο Αργυροπελεκάνος, ο Ήταυρος, η Λαγγόνα, η Βαλτόπαπια, ο Κραυγαετός, και ο Στικταετός.


Ο Αμβρακικός Κόλπος εκτός από την φυσική του ομορφιά είναι γνωστός και για την θετική οικονομική επίδραση που έχει στην ευρύτερη περιοχή. Τα εκτροφεία αλιείας που διαθέτει παράγουν ένα σημαντικό ποσοστό θαλασσινών τα οποία είναι διάσημα σε πανελλήνιο επίπεδο και δίνουν δουλειά σε ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Τα πιο γνωστά είδη θαλασσινών που προέρχονται από τα νερά του Αμβρακικού είναι οι Κουτσομούρες, Γλώσσες, Μπαρμπούνια, Γαρίδες και Σαρδέλες, ενώ μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει και η παραγωγή χελιών.



Η Κορωνησία, πέρα από το εξαιρετικό και φημισμένο τοπίο της αλλά και τις γραφικές ταβέρνες της, θεωρείται εξίσου γνωστή και για τα Ιστορικά Μνημεία της, μερικά εκ των οποίων είναι από τα παλαιότερα και σημαντικότερα του Νομού. Ένα από τα μνημεία αυτά είναι και η Παναγία της Κορωνησίας, μια από τις αρχαιότερες μονές του Νομού η οποία είναι χτισμένη σε έναν από τους λόφους της περιοχής. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες το χτίσιμο του μοναστηριού υπολογίζεται ότι έγινε τον 12ο αιώνα, αν και κάποιοι μελετητές υπολογίζουν ότι ίσως είναι ακόμα και 500 χρόνια παλαιότερο. Πρόκειται για ένα μνημείο εξαιρετικής ομορφιάς το ποίο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για τον λάτρη της Βυζαντινής τεχνοτροπίας. Σε απόσταση αναπνοής από την Μονή της Παναγίας, βρίσκεται το φημισμένο Παρεκκλήσι του Άγιου Ονούφριου. Πρόκειται για ένα κτίσμα το ποίο συνδέθηκε με την ζωή και τον θάνατο του μοναχού Ονούφριου ο οποίος ασκήτεψε στον Ναό της Παναγίας. Στο εσωτερικό του παρεκκλησίου μπορούμε να δούμε ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες οι οποίες υπολογίζονται ότι έχουν ηλικία περίπου 400 ετών.

Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην όμορφη Κορωνησία θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες επιλογές στον τομέα της ψυχαγωγίας και της χαλάρωσης. Η περιοχή διαθέτει μοναδικά Καφέ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το ποτό του θαυμάζοντας το υπέροχο τοπίο, αλλά και γραφικές ταβέρνες όπου θα γευτεί τα νόστιμα θαλασσινά που προέρχονται αποκλειστικά από τα νερά του Αμβρακικού. Για κάποιον που θέλει να γνωρίσει την περιοχή ακόμα καλύτερα, υπάρχουν στην διάθεση του ενοικιαζόμενα δωμάτια.


Πηγή: http://www.koronisiarooms.gr/area.html

Φώτης Δέμιτσας