Ταξίδι: Φιλιππιάδα, η πόλη των πελαργών
Η Φιλιππιάδα είναι μία πανέμορφη πόλη του νομού Πρέβεζας και βρίσκεται σε απόσταση 43 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού. Είναι γνωστή και ως πόλη των πελαργών επειδή τα όμορφα αυτά πουλιά επισκέπτονται την περιοχή κάθε Μάρτιο και παραμένουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Το όνομά της το πήρε από την αγάπη των κατοίκων της για τα άλογα ενώ ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Χάραδρο που άκμασε τον 7ο και 8ο αιώνα π.Χ. ερείπια της οποίας βρίσκονται στη θέση Καστρί. Την περιοχή διασχίζει ο Λούρος ποταμός ο οποίος χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο. Τη φυσική γεωγραφία της περιοχής συμπληρώνουν η λίμνη του Ζηρού, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Φιλιππιάδας και έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή απείρου φυσικού κάλλους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αξιοθέατα όπως η εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα που θεωρείται ένα από τα ωραιότερα κτίσματα της πόλης, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, καθώς και το μοναστήρι του προφήτη Ηλία στη Νέα Κερασούντα. Επίσης το μνημείο των Μπιζανομάχων με τα οστά των πεσόντων μαχητών στις μάχες που έγιναν στο Μπιζάνι καθώς και το Ρωμαϊκό υδραγωγείο συνιστούν τόπους που αξίζει να επισκεφθείτε.
Στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, η Φιλιππιάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς ήταν σημείο εκκίνησης της επίθεσης του ελληνικού δυτικού μετώπου με κατεύθυνση τα Ιωάννινα ενάντια των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα ελληνικά στρατεύματα κατέλαβαν την 28η Οκτωβρίου του 1912 την Φιλιππιάδα επιτιθέμενα από την Άρτα. Ιδιαίτερα στην περιοχή των Πέντε Πηγαδιών υπήρξαν, λόγω της στρατηγικής της θέσης στη νότια έξοδο της κοιλάδας του Λούρου, μεγάλες ένοπλες συγκρούσεις. Από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου του 1912 τα ελληνικά στρατεύματα κατάφεραν να κατακτήσουν τα Πέντε Πηγάδια.
Το 1923 ιδρύθηκε το χωριό της Νέας Κερασούντας από Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919 - 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπου καθορίζεται η ανταλλαγή πληθυσμών (1923).
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου και της κατοχής στην Ελλάδα από τις δυνάμεις του Άξονα από τον Απρίλιο του 1941 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 η Φιλιππιάδα ανήκε αρχικά στην ιταλική ζώνη κατοχής. Με τη ένταξη της Ιταλίας στις συμμαχικές δυνάμεις το Σεπτέμβριο του 1943, η Φιλιππιάδα ανήκε στη γερμανική ζώνη κατοχής μέχρι την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων τον Οκτώβριο του 1944.
Στην περιοχή μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές όπως προβατίνα στα κάρβουνα, γίδα βραστή, κατσίκι γάστρας, χέλια και πέστροφες του ποταμού Λούρου συνοδευόμενα με το παραδοσιακό τσίπουρο από ζαμπέλια.
Καλό ταξίδι και καλή διαμονή!