Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Το μήνυμα των Χριστουγέννων


Χριστούγεννα. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος από άπειρη αγάπη για τον άνθρωπο. Και ανακλίνεται ως βρέφος μέσα στην ταπεινή φάτνη. Και ενώ οι κάτοικοι της Βηθλεέμ δεν παίρνουν είδηση αυτό το κοσμογονικό γεγονός, έρχονται ταπεινά και προσκυνούν το θείο βρέφος, βοσκοί και μάγοι. Μάγοι από ανατολών, που δεν προσφέρουν στον τεχθέντα βασιλέα μόνον χρυσόν, λίβανον και σμύρναν αλλά κάτι πολυτιμότερο. Πριν προσφέρουν τα δώρα τους, "πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ" προσέφεραν το ασυγκρίτως ανώτερο, το πνευματικό τους δώρο, την προσκύνηση και λατρεία τους. 

Η προσκύνησις των μάγων θα πρέπει να μας διδάξει όλους, καθώς προσερχόμαστε και εμείς να προσκυνήσουμε το θείο βρέφος. Εμείς βέβαια δεν διανύουμε την μακροχρόνια και επικίνδυνη πορεία των μάγων. Δεν έχουμε να προσφέρουμε στο θείο βρέφος χρυσόν, λίβανον, σμύρναν και ούτε ζητεί τέτοια δώρα.

Το δώρο που ζητεί από εμάς σήμερα, ο τεχθείς βασιλεύς του ουρανού και της γης, είναι κάτι βαθύτερο, ανώτερο "Δός μοι, υιέ συν καρδίαν" λέγει. Τις ημέρες προσμονής των Χριστουγέννων τακτοποιούμε το σπίτι μας, ετοιμάζουμε στολίδια και δώρα. Την καρδιά μας άραγε την ετοιμάζουμε; Αυτό ζητεί ο νεογέννητος Χριστός να του προσφέρουμε την καρδιά μας, ως μια φάτνη καθαρή και άγια, και όχι ως σπήλαιο παθών και αμαρτιών. Τέτοια καρδιά ζητεί από εμάς ο Χριστός " Σπεύσωμεν εν Βηθλεέμ, εις αυτού προσκύνησιν μετά Μάγων, καρπούς αρίστων πράξεων κομιούντες ως δώρα" 

Και πάλιν Χριστούγεννα, και πάλιν θα ακούσουμε τον ιερέα να μας καλεί λέγοντας "μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, προσέλθετε". Θα είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, ο γεννηθείς στην Βηθλεέμ που θα μας καλέσει στην ωραία πύλη να του δώσουμε την καρδιά μας καθαρή για να την κάνει φάτνη του. "Ας προσέλθουμε λοιπόν και εμείς μαζί με τους μάγους και μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης". Χρόνια πολλά. 

 Άρθρο του Πρωτοπρεσβύτερου Π. Ιωάννη Λιάπη
Εφημ. Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Καρπενησίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μ. Καρπενησίου
Αναρτήθηκε από: http://www.evrytanika.gr/0161-0180/0162/mythia.htm

Φώτης Δέμιτσας