Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Σήμερα ο 7ο Κολυμβητικός Διάπλους του Αμβρακικού


Σήμερα Κυριακή 31 Ιουλίου θα διεξαχθεί ο 7ος κολυμβητικός διάπλους Αμβρακικού Κόλπου που στόχο έχει τη μεταφορά του μηνύματος «Σώστε τον Αμβρακικό» και στηρίζεται από το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Δήμου Αρταίων, μιας και η Κορωνησία υπάγεται πλέον στο Δήμο Αρταίων.

Είκοσι (20) κολυμβητές έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή, οι οποίοι θα ριχτούν την Κυριακή στη θάλασσα του Αμβρακικού και θα κολυμπήσουν 11 χλμ., ξεκινώντας τη διαδρομή από τη Βόνιτσα Αιτ/νίας με κατάληξη το λιμανάκι της Κορωνησίας. «Είναι νέα παιδιά αγόρια και κορίτσια, είναι αθλητές των Αρτινών ομάδων που έχουν σχέση με το κολυμβητήριο συμμετέχουν σε πανελλήνια πρωταθλήματα και διαπρέπουν» ανέφερε ο κ. Γεώργιος Τσαφούλης, εμπνευστής της ιδέας, ο οποίος είχε πάρει μέρος στον 1ο κολυμβητικό διάπλου το 2005 και μέχρι σήμερα αποτελεί την ψυχή της εκδήλωσης. Ακολούθησαν οι επόμενες χρονιές, και σιγά-σιγά πλαισίωναν την εκδήλωση περισσότεροι αθλητές, με αποτέλεσμα την περσινή χρονιά να διασχίσουν τον Αμβρακικό και αθλητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, θέλοντας και αυτοί να μεταφέρουν το μήνυμα της διάσωσης του Αμβρακικού Κόλπου.

Ο κ. Τσαφούλης ο οποίος είναι Αμβρακιώτης με καταγωγή από τη Ράχη Άρτας δήλωσε: « Όλη μου η δραστηριότητα το καλοκαίρι κυρίως και όχι μόνο εκτυλίσσεται γύρω από τον Αμβρακικό, στη θάλασσα και στις παραλίμνιες περιοχές και το ενδιαφέρον μου ήταν αρκετά μεγάλο. Τα τελευταία χρόνια βλέποντας την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο Αμβρακικός μετά από συζητήσεις και την παρότρυνση και άλλων φίλων έκανα αυτό το διάβημα. Θυμάμαι τον Αμβρακικό εδώ και 50 χρόνια τι μεγάλη θάλασσα ήταν, τι εξαιρετική θάλασσα ήταν και πώς είναι σήμερα. Καμία σχέση. Ήταν σαν το Ιόνιο που ξέρουμε και ακόμα καλύτερο. Να δεχθώ ότι ίσως είναι βαριά η έκφραση περί «κατάντιας» είναι όμως αρκετά βεβαρημένος ο Αμβρακικός».

Η πραγματοποίηση του διάπλου με τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους συμμετέχοντες στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων για τη διάσωση του Αμβρακικού. «Εμείς δεν ζητούμε την προσωπική μας προβολή ή τον προσωπικό έπαινο. Τον κόσμο θέλουμε να ευαισθητοποιηθεί, να δοθεί το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει, στη συντεταγμένη πολιτεία μας, στους ειδικούς φορείς. Ο καθένας να προσπαθήσει από τη μεριά που μπορεί τόσο ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στον Αμβρακικό, γιατί μπορεί να βελτιωθεί» τόνισε ο κ. Τσαφούλης υπογραμμίζοντας το σκοπό του εγχειρήματος.

Οι κολυμβητές που θα πάρουν μέρος στον διάπλου θα ξεκινήσουν από το λιμάνι της Σαλαώρας περίπου στις 6.30π.μ. της Κυριακής. Θα επιβιβαστούν σε βάρκες και θα φτάσουν απέναντι στη Βόνιτσα. Οι πρώτες αφίξεις των κολυμβητών στο λιμάνι της Κορωνησίας θα γίνουν γύρω στις 11π.μ. και οι τελευταίες γύρω στις 12μ.μ. με 1μ.μ.

Άθλο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» Παύλος Χαραλάμπους την προσπάθεια των κολυμβητών που θα πάρουν μέρος στον 7ο Κολυμβητικό Διάπλου Αμβρακικού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Αξίζουν συγχαρητήρια σ’ αυτά τα παιδιά που κάθε χρόνο συμμετέχουν, με ψυχή τον κ. Τσαφούλη ο οποίος το 2005 έκανε την πρώτη προσπάθεια και στη συνέχεια πλαισιώθηκε και από άλλα παιδιά όπως από το Θανάση το Σαλαμούρα, τη Ναταλία τη Γρέβια και άλλους πολλούς.

Η θέληση αυτών των παιδιών να γίνει αυτό το πράγμα και να περάσουν το μήνυμα στον κόσμο «Σώστε τον Αμβρακικό» αξίζει συγχαρητηρίων και σε μέρες δύσκολες όπως οι σημερινές είναι όντως άθλος να κολυμπήσουν 11χλμ. μέσα στον Αμβρακικό απ’ τη Βόνιτσα μέχρι την Κορωνησία για να περάσουν το μήνυμα αυτό στον κόσμο. Παράλληλα και η πολιτεία πρέπει ν’ ανοίξει τα μάτια της, να μην κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό της. Επιτέλους να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων γιατί η ευθύνη είναι δική της για την σημερινή υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.

Ο Αμβρακικός είναι ένα διεθνές διαβατήριο, είναι ένα σήμα κατατεθέν. Εάν ο Αμβρακικός πεθάνει, πεθάνανε και οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Εμείς καλούμε τον κόσμο να συνδράμει αυτά τα παιδιά σ’ αυτόν τον άθλο τον οποίο κάνουν, να τα εμψυχώσουν, να τους δώσουν κουράγιο ούτως ώστε να συνεχίσουν και να γίνεται αυτό κάθε χρόνο και να γίνει και μια διοργάνωση που να πάρει ευρύτερες διαστάσεις που να συμβάλει σε μια ήπιας μορφής ανάπτυξη».

http://www.arta.gr/index.html

Φώτης Δέμιτσας