Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού στην Φιλιππιάδα


Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Φιλιππιάδας, σε συνεργασία με εκπολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς της πόλης μας, θα προχωρήσει στη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού από τους συμπολίτες μας, ανταποκρινόμενος στην έκκληση των «Γιατρών του Κόσμου».

Το ελληνικό παράρτημα των «Γιατρών του Κόσμου» αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, όπου γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε αναξιοπαθούντες κατοίκους της χώρας μας. Το τελευταίο διάστημα, σαν επακόλουθο της αυξανόμενης φτώχειας που οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση, τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα δέχονται ένα δραματικά αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Χιλιάδες άποροι άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας (μετανάστες, αλλά και δυστυχώς Έλληνες πολίτες, πλέον) συνωθούνται για δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα τα δωρεάν φάρμακα να εξαντλούνται.

Είναι συγκεκριμένα τα φάρμακα που χρειάζεται να συγκεντρώσουμε;

Οι «Γιατροί του Κόσμου» μας έχουν δώσει μία λίστα φαρμάκων, που οι γενικές της κατηγορίες είναι οι εξής: Αντιβιοτικά, Αντιπυρετικά, Αντιβηχικά δισκία, Αντιδιαβητικά δισκία, Φάρμακα για το στομάχι και όλες οι αλοιφές.

Μπορούμε να προσφέρουμε από τα φάρμακα που έχουμε στο σπίτι μας και έχουμε χρησιμοποιήσει ένα μέρος από αυτά στο παρελθόν;

Φυσικά! Δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς φάρμακα γι’ αυτόν το λόγο. Στατιστικά, υπάρχει μία ποσότητα φαρμάκων στα σπίτια μας, τα οποία δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν ακόμη και αν νοσήσουμε από την ίδια νόσο, για την οποία τα αγοράσαμε.

Τι θα γίνει αν ορισμένα φάρμακα που θα προσφέρω είναι ακατάλληλα;

Τα φάρμακα που θα συγκεντρώσουμε θα ελεγχθούν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να διαχωρίσουμε φάρμακα που, ενδεχομένως, είναι ακατάλληλα ή έχουν λήξει.

Είναι ασφαλής για το περιβάλλον η απόρριψη φαρμάκων μέσω των οικιακών απορριμμάτων;

Όχι! Μπορεί να προκληθεί μόλυνση στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των ληγμένων φαρμάκων στους κάδους απορριμμάτων. Αντιβιοτικά, παυσίπονα, αλοιφές κτλ παράγουν κατά την αποικοδόμηση τους τοξικές ουσίες που ενδέχεται να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Ο Σύλλογός μας θα αποστείλει τα ακατάλληλα ή ληγμένα φάρμακα στο Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ) Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τα ανακυκλώσουν σε κατάλληλα εργοστάσια ανακύκλωσης του Εξωτερικού.

Σε ποιον μπορώ να δώσω τα φάρμακα;

Ήδη, υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας ένα κουτί συγκέντρωσης φαρμακευτικού υλικού. Ακόμη, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011, θα υπάρχει αντίστοιχο κουτί συγκέντρωσης φαρμάκων και στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Τέλος, μπορείτε να τα δώσετε στους Συλλόγους και φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, στον ΣΕΑ Φιλιππιάδας, στην Αδελφότητα Ανωγειατών, στον Σύνδεσμο Συρρακιωτών, στον Περί Βιβλίου, στον Α. Ο. Φιλιππιάδας, στο ΚΑ.ΔΡΩ στον Άγιο Βησσαρίωνα, στη Φωνή του Αγρότη ή να επικοινωνήσετε στο τηλ. 6983505892.

Γιατί θα πρέπει να συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια;

Γιατί δεν μας κοστίζει τίποτε και γιατί θα βοηθήσουμε να ανακουφισθούν συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Εξ άλλου, για εμάς τους Έλληνες, η ανθρωπιά είναι στο … ΑΙΜΑ μας.

Με τιμή,

Το Δ.Σ. του

Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Φιλιππιάδας


__________________________________________________________________________

Φώτης Δέμιτσας