Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ζωντάνεψε και φέτος το καγκελάρη στις Παπαδάτες

Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου ζωντάνεψε και φέτος στις Παπαδάτες ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής. Πρόκειται για τον καγκελάρη τον τοπικό παραδοσιακό πολυφωνικό χορό , που το χορεύουν οι κάτοικοι της περιοχής την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Τα τραγούδια αναφέρονται στην εκκλησία μας, εξυμνούν την πίστη μας, την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο. Αναφέρονται επίσης στην αγάπη, στην ξενιτιά, στον πόλεμο των Σουλιωτών με τους Τούρκους και την προσδοκία για την απελευθέρωση του γένους από τον Τουρκικό ζυγό, στην τοπική παράδοση και σε διάφορα άλλα γεγονότα.

Μπροστά χορεύουν οι φουστανελοφόροι και οι βρακοφόροι (με τις μπουραζάνες) άνδρες και γυναίκες με τις τοπικές Σουλιώτικες παραδοσιακές στολές, ακολουθούν οι υπόλοιποι άνδρες κατά σειρά ηλικίας, στην συνέχεια οι γυναίκες και τέλος τα μικρά παιδιά.

Τους στίχους των τραγουδιών τραγουδούν οι πρώτοι μισοί και στην συνέχεια τους επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι.

Ο βηματισμός είναι ίδιος σε όλα τα τραγούδια, και κάποιες φορές δύο χορευτές που προηγούνται του χορού κάνουν διάφορες χορευτικές φιγούρες. Σε περιπτώσεις που η συμμετοχή του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη, σχηματίζεται ξεχωριστός εσωτερικός κύκλος από τις γυναίκες.

Τα τραγούδια αναφέρονται στην εκκλησία, εξυμνούν την πίστη, την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο.

Αναφέρονται επίσης στην αγάπη, στην ξενιτιά, στον πόλεμο των Σουλιωτών με τους Τούρκους και την προσδοκία για την απελευθέρωση του γένους από τον Τουρκικό ζυγό, στην τοπική παράδοση και σε διάφορα άλλα γεγονότα.

Αναρτήθηκε από http://www.epiruspost.gr/ipiros/preveza/12675-2012-04-20-21-01-29.html

Φώτης Δέμιτσας