Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ηχοχρώματα κάτω από το καμπαναριό του Αγίου Βησσαρίωνα

''Καμπάνα χρόνια εκατό. Τον ουρανό αγγίζεις και με την παρουσία σου τον κτίστη μας θυμίζεις.''
Π. Διαμάντης

Με αφορμή τα εκατό χρόνια του καμπαναριού της Ενορίας μας, διοργανώθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, και στα πλαίσια της εορτής του πολιούχου μας αγίου Βησσαρίωνος, σχετική εκδήλωση.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμηθεί η μνήμη του Ηπειρώτη πρωτομάστορα Βασιλείου Χρήστου Γεωργάκη, που ο νους του, η καρδιά του και τα χέρια του χάρισαν στην Ενορία μας ένα τέτοιο μνημείο απαράμιλλης λαϊκής τέχνης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις καμπάνες να χτυπούν σε πανηγυρικό τόνο και τον Παιδικό Χορό να ψάλλει το τροπάριο του αγίου Βησσαρίωνος. Στη συνέχεια ο π. Σάββας Δημητρέας έκανε μια αναφορά σχετικά με την καμπάνα ως κάλεσμα των πιστών στην εκκλησία, ενώ ο κ. Ντίνος Στράτος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιππιαδιωτών Αττικής, αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία του καμπαναριού και της Ενορίας μας γενικότερα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Δήμος και η Ενορία μας, επέδωσαν από μία τιμητική πλακέτα στον γεμάτο περηφάνεια εγγονό του πρωτομάστορα, κ. Νικόλαο Γεωργάκη.

Η βραδιά συνεχίστηκε με πλούσιο και πρωτόγνωρο μουσικό πρόγραμμα. Οι αξιόλογοι μουσικοί, καθηγητές στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. της Άρτας: Ευγένιος Βούλγαρης (στον ταμπουρά με δοξάρι), Μάρκος Σκούλιος (στο νέυ), Νιίκος Ανδρίκος (στο πολίτικο λαούτο & στην φωνή) κι ο Γιώργος Ψάλτης (στο βιολί), μας ταξίδεψαν στο πολίτικο μουσικό περιβάλλον, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο, έργα Ρωμιών συνθετών της Πόλης.

Η εκδήλωσή μας, πλούσια σε ᾽᾽ήχο & φως῾῾ φόρτισε συγκινησιακά την όλη βραδιά, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ρωμαίϊκης ψυχής που γεννά καλλιτεχνήματα όπως το καμπαναριό μας. Ήταν τέτοια η όλη ατμόσφαιρα που ακόμα και η βροχή δυσκολεύτηκε να επιτελέσει το διασπαστικό έργο της!


 Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα  www.agiosvissarionas.gr

http://www.agiosvissarionas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=110:2012-09-18-18-05-45&catid=1:2010-11-06-11-04-29&Itemid=20
_________________________________________________________________________

Φώτης Δέμιτσας