Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το κάστρο των Ρωγών

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Πρεβέζης. Βρίσκεται σε ένα λόφο 50mδυτικά του χωριού της Νέας Κερασούντας και τα ερείπιά του έχουν τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία και Βυζαντινά τείχη στην Ήπειρο. Είναι από τα απομεινάρια ενός παλαιού τειχισμένου οικισμού που ιδρύθηκε από τους Ηλείους το 700π.Χ όταν αυτοί αποίκισαν τα παράλια της Ηπείρου.
Στην αρχαιότητα ο οικισμός απαντάται με πολλά ονόματα όπως Βούχεται, Βούχετον και Βουχέτιον. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρυτής του οικισμού είναι ο Βούχετος, γιος του Εχέτου, που ήταν μυθικός βασιλιάς από την Ήπειρο.

Το κάστρο των Ρωγών κυκλώνεται στην νότια και δυτική πλευρά του από τον ποταμό Λούρο.
Το Βουχέτιο γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη ως την Ρωμαιοκρατία. Αργότερα ευνοήθηκε με την παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων, με την άδεια οικοδόμησης των τειχών και κοπής νομίσματος. Η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής διακόπηκε μέχρι που η μεγάλη ακμή της Νικόπολης οδήγησε στην εγκατάλειψη του οικισμού.

Επειδή δε ο οικισμός αποτέλεσε καταφύγιο των παραλιακών πληθυσμών στις εχθρικές επιδρομές, ονομάστηκε Αρωγοί ή Ρωγοί. Με την ίδρυση του δεσποτάτου της Ηπείρου το 1204 απέκτησε μεγάλη σημασία και αποτέλεσε σπουδαίο διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο με ασφαλή οχύρωση. Δέχτηκε πολλές επιδρομές και το 1449 καταλαμβάνετε από τους Τούρκους και σταδιακά ερημώνεται. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι προστάτης του οικισμού ήταν ο όσιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής, γιατί σε ομώνυμο ιερό ναό φυλάσσονταν τα λείψανά του από τη κατάληψη της Πόλης από τους Λατίνους ως το 1453, όταν μεταφέρθηκαν στο Smederevo,όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.
Στο εσωτερικό, στη βορειοδυτική πλευρά υπάρχει ναός προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Σήμερα ο ναός λειτουργεί στις 15 Αυγούστου και τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Η γενική εικόνα του λόφου είναι εικόνα εγκατάλειψης. Τα σωζόμενα τμήματα του κάστρου ελάχιστα φαίνονται εξαιτίας της βλάστησης, όπου βρίσκουν καταφύγιο πλήθος ερπετών. Έτσι, παλαιότερα οι ντόπιοι το ονόμαζαν "φειδόκαστρο".

Αναρτήθηκε από: http://1gym-filipp.pre.sch.gr/axiotheata/kastroRwgwn.htm
Φώτης Δέμιτσας