Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, η Άρτα τίμησε την Προστάτιδά και Πολιούχο της πόλης, Αγία Θεοδώρα

  Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας. Πλήθος πιστών παρακολούθησαν την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που έγινε την Παρασκευή το πρωί στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος καθώς και οι Μητροπολίτες Μεσογαίας κ.κ. Νικόλαος και Κονίνθου κ.κ. Διονύσιος.

  Ακολούθησε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας της Αγίας, την οποία συνόδευσαν, από πλευράς επισήμων, οι βουλευτές του Νομού Π.Στασινός, Δ. Τσιρώνης και Κ. Παπασιώζος, ο Δήμαρχος Αρταίων Γ.Παπαλέξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, Ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, πολλοί Δημαρχοι της Περιφέρειας Ηπείρου και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι, τους οποίους εν συνεχεία δεξιώθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων στο κέντρο Μάρος.

  Η Αγία Θεοδώρα, βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και κατοπινή Αγία και προστάτιδα της πόλης, ήταν μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της Άρτας, που διακρίθηκε για την ευσέβεια και την αφοσίωσή της στο Θεό, για το θεάρεστο έργο και τρις φιλανθρωπίες της. Καρτερικότητα, αφοσίωση και πίστη, αρετές οι οποίες αποκτούν διαχρονική αξία μέχρι και σήμερα

  Η ανακήρυξή της ως Αγία έγινε από τους ίδιους τους Αρτινούς τιμώντας την αφοσίωση της στο Θεό αλλά και το μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο. Ο τάφος της ήταν στο νάρθηκα του ναού του Αγίου Γεωργίου ο οποίος πήρε στη συνέχει το όνομα της. Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου. Το λείψανο της βρίσκεται ακόμα και σήμερα μέσα στο ναό σε μία κόγχη δεξιά του ιερού μέσα σε μία ασημένια λάρνακα, η οποία με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της.