Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Οι συγχωνεύσεις αλλάζουν τον χάρτη της εκπαίδευσης στην Φιλιππιάδα

  Με ποσοστό που αγγίζει το 37% η Πρέβεζα είναι μεταξύ των πρώτων νομών που «επλήγησαν» από τις αλλαγές που έφερε στην εκπαίδευση ο νέος σχολικός χάρτης. Τα νούμερα κρύβουν μια πιο σκληρή πραγματικότητα κυρίως για την Β/θμια εκπαίδευση όπου από τις 30 σχολικές μονάδες που υπάρχουν στο νομό συγχωνεύονται οι 11.

  Η πραγματικότητα αυτή γίνεται πιο δύσκολη για το δήμο Ζηρού και συγκεκριμένα για τη δημοτική ενότητα Φιλιππιάδας όπου η νέα σχολική χρονιά φέρνει αλλαγές σε 8 γυμνάσια και λύκεια, σε όλα δηλαδή όσα λειτουργούν στην περιοχή με μοναδική εξαίρεση το ΕΠΑΛ.

  Συγκεκριμένα συγχωνεύονται το 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας το Γυμνάσιο Γοργομύλου και Παναγιάς με το 1ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας. Το 2ο Γενικό Λύκειο Φιλιππιάδας με τις Λυκειακές τάξεις Γοργομύλου και Παναγιάς με το 1ο Λύκειο Φιλιππιάδας.«Η απόφαση του υπουργείου παιδείας, ισοπεδώνει τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτρης Γιολδάσης και τόνισε ότι περιοχή είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έγιναν τόσες πολλές συγχωνεύσεις.Ο Δήμαρχος εκφράζει την αντίθεση του στις συγχωνεύσεις και υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, των φορέων της πόλης και των Συλλόγων Γονέων να μην γίνουν συγχωνεύσεις.

  Την ίδια στιγμή στο πόδι βρίσκονται γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές που αντιδρούν σθεναρά, στο νέο συρρικνωμένο χάρτη των σχολείων και απαντούν με καταλήψεις οι οποίες ξεκίνησαν από την Τρίτη. Ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν ακόμα και σε αποκλεισμό δρόμων αρχής γενομένης με το κλείσιμο της γέφυρας Καλογήρου.Μαθητές, καθηγητές και γονείς χαρακτηρίζουν "παράλογη", τη συγχώνευση των δύο γυμνασίων και των 2 λυκείων στη Φιλιππιάδα. Τονίζουν ότι είναι άδικη αυτή η συγχώνευση, καθώς περίπου 400 παιδιά θα αναγκαστούν να συμβιώσουν σε υπεράριθμα τμήματα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

  Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.Στη συνεδρίαση οι γονείς, καθηγητές αλλά και εκπρόσωπου του δήμου εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις, καθώς αναρωτήθηκαν αν γίνονται για εξοικονόμηση πόρων ή και αν βοηθούνται τελικώς οι δήμοι, αφού από τη νέα σχολική χρονιά το κόστος μεταφοράς τους θα έχει μετακυλιστεί σε αυτούς και σε πολλές φορές σε πολλαπλάσιο βαθμό από ό,τι σήμερα. Και αυτό, διότι, για παράδειγμα, ενώ σήμερα ένας δήμος είναι επιφορτισμένος με τη μεταφορά 10 μαθητών, με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις αυτός ο αριθμός το λιγότερο που κάνει είναι να διπλασιαστεί.

  Ο κ. Γιολδάσης τόνισε ότι ο αριθμός των μαθητών των σχολείων που συγχωνεύονται ξεπερνά τους 400 και σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μετά την κατάργηση του γυμνασίου στον Άγιο Σπυρίδωνα όπου οι μαθητές θα μετακινηθούν στο γυμνάσιο της Φιλιππιάδας.Από την πλευρά των συνδικαλιστικών φορέων των Εκπαιδευτικών η ΕΛΜΕ τονίζει ότι πρόκειται για μια ενέργεια που δείχνει ξεκάθαρα τι θα πει για το υπουργείο διαβούλευση πόσο προσχηματικός είναι ο όρος αυτός και πόσο το έλαβαν υπόψη τους. Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν όπως τόνισαν τα μέλη της ΕΛΜΕ δεν βασίστηκαν σε παιδαγωγικά κριτήρια.Οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ανατρέψουν τις αποφάσεις και στο πλαίσιο αυτό χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ζηρού και εκπρόσωποι γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών οι οποίοι συναντήθηκαν με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Νόκα- Ζαράχη και εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις αποφάσεις που οδηγούν σε αλλαγές σε όλα τα σχολεία της Φιλιππιάδας.

Κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και η ΕΛΜΕ Πρέβεζα συγκαλεί γενική συνέλευση την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα με θέματα το απολογισμό της μέχρι τώρα κατάστασης και των πεπραγμένων στο Νομό αλλά και το πρόγραμμα δράσης, από εδώ και πέρα, σε σχέση και με την εισήγηση της Ο.Λ.Μ.Ε.Στο μεταξύ, και η ∆ιδασκαλική Ομοσπονδία (∆ΟΕ) αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας μαζί µε την ΟΛΜΕ την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να γίνουν παραστάσεις διαµαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για τις συγχωνεύσεις. Ωστόσο δεν εισηγήθηκε στους δασκάλους 24ωρη απεργία για τις 30 Μαρτίου όπως έχει κάνει η ΟΛΜΕ.

Οι συγχωνεύσεις αλλάζουν τον χάρτη

Αλλάζει ο χάρτης της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, καθώς μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις κλείνουν 1.056 σχολικές μονάδες. Σύμφωνα µε το υπουργείο, από τα 16.000 σχολεία σε όλη τη χώρα συνενώνονται 1.933 σε 877, εκ των οποίων τα 1.523 αφορούν την Πρωτοβάθμια και τα 410 τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τους 180.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

1 Μειώνονται οι οργανικές θέσεις. Με τις φετινές συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων χάνονται πάνω από 2.000 θέσεις εκπαιδευτικών.
2 Επιδεινώνονται οι προοπτικές απορρόφησης εκπαιδευτικών. Οι προοπτικές των πτυχιούχων των τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι) που μέχρι πρόσφατα διορίζονταν άμεσα στη σχολική εκπαίδευση αλλάζουν δραματικά.
3 Λόγω των συγχωνεύσεων μειώνονται σημαντικά τα τμήματα µε αποτέλεσμα αρκετοί εκπαιδευτικοί να περισσεύουν και να μην υπάρχει σχολείο γι' αυτούς παρά µόνο σε περιοχές του ίδιου νομού ή και σε άλλους νομούς (αυτά προβλέπει ο νέος νόμος για τις μετακινήσεις, διαθέσεις εκπαιδευτικών).
4 Οι βάσεις των μεταθέσεων πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά λόγω των μειωμένων θέσεων.
Η μείωση οργανικών θέσεων λόγω συγχωνεύσεων υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις των ολοήμερων και οι θέσεις των διευθυντών τους (που δεν περιλαμβάνονται στην οργανικότητα του σχολείου). Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι συγχωνεύσεις γυμνασίων - λυκείων οδηγούν σε απώλεια πάνω από 400 θέσεις.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ